Ziekenhuis Bernhoven Uden

Klant Bernhoven

Oplossing: Card beheer, Card producten

Nieuw pand, moderne techniek en verhoging van security
De nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden was aanleiding om ook de fysieke toegangsbeveiliging te moderniseren. In nauwe samenwerking met OmniCard, leverancier van het OmniCMS en ID kaarten is een kaart ontwikkeld die in meerdere facetten van beveiliging voorziet.

Care & Cure spreekt met Gidi Bullens, technisch projectleider binnen Bernhoven en Ed Dijkers, New Business Director OmniCard B.V.

“Wat begon met het goed regelen van de fysieke toegangscontrole in het nieuwe ziekenhuis mondde al snel uit in een multifunctionele toepassing. Want naast fysieke toegangscontrole wordt de OmniCard ook gebruikt voor het inloggen op de PC, toegang tot personeelslockers, het gebruik van de kledingautomaat en zelfs voor het parkeersysteem”, vertelt Bullens enthousiast. Voor de duidelijkheid, het gaat hierbij om personeelspassen waarbij een directe koppeling is gemaakt met het HRM systeem van Bernhoven. Binnen het nieuwe pand werken zo’n 2.500 mensen, waaronder verplegend personeel, staf en personeel van de externe cateraar en regio apotheek.

Van 10 toegangspoorten in het oude pand naar 200 in het nieuwe pand
Waren er in het oude pand ongeveer tien toegangspoorten in gebruik, in het nieuwe pand zijn er zo’n tweehonderd plekken waar toegangsidentificatie is vereist. “Dat is best wel wennen voor het personeel”, aldus Bullens. “Maar het feit dat er nu nog maar  één kaart nodig is voor alle eerder genoemde applicaties is een groot voordeel. De 200 toegangspoorten bewaken ook de grens tussen patiënten gebied en zorgverlening. Zo zijn de ruimtes waar patiënten en bezoekers vrij rond kunnen lopen afgesloten van gebieden waar enkel personeel mag komen. Denk aan dossierruimtes, ruimtes waar de medicijnvoorraden zich bevinden, de OK en de ICU.”

Patiënten logistiek
Iets waar Bernhoven echt in voorop loopt is de aandacht voor patiënten logistiek, waar ook de toepassing van de OmniCard een rol in speelt. “Op de oude locatie kon het gebeuren dat een lift in gebruik was door bezoekers, waardoor een team van de SEH met bijvoorbeeld een reanimatiekar te lang op een lift moest wachten. Wanneer een medewerker van de SEH nu zijn kaart bij de lift gebruikt komt er direct één beschikbaar.”

Ziekenhuizen lopen achter in het toepassen van card identificatie systemen
OmniCard is een grote speler op het gebied van Card techniek. Het OmniCMS is onder meer bij Universiteiten, HBO instellingen, ROC instellingen en een zevental ziekenhuizen geïmplementeerd. “Onderwijs loopt hierin echt voorop, ongeveer 60% van de scholen die hiervoor in aanmerking komt heeft een Card Management Systeem inrichting. Kijk je naar ziekenhuizen dan is ongeveer 10 tot 15% hiermee bezig. En vaak beperkt zich dat tot fysieke toegangscontrole. Er is dus nog een hoop onontgonnen gebied in de gezondheidszorg”, aldus Dijkers.

 

Bedrijfsgegevens

Website:bernhoven.nl/

Medewerkers: 2500

Sector: Zorg

Opgericht: 1 Januari 2000

Resultaten

  • OmniCMS
  • Toegangscontrole
  • Kledinguitgifte
  • Lockers
  • Parkeren

Meer cases...